Headlines
Loading...
1. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
I (a)--- (be) a second year college student and my annual exam (b)--- (be) close at hand. I (c)--- (need) to study a lot. However, conditions at my house (d)--- (be) not at all favourable. My elder sister (e)--- (get) married last month and since then her share of the household chores has (f)--- (fall) upon my shoulders. On top of that, my aunt has just (g)---  (have) a new baby boy. He (h) (scream) all the time and keeps everyone up late into the night. I'm really worried about my (i)---  (come) exams. Tell me, what should I (j)--- (do)?

Answer: (a) am; (b) is; (c) need; (d) are; (e) got; (f) fallen; (g) had; (h) screams; (i) coming; (j) do.

2. Read the text to fill in the gaps with correct form of verbs as per subject and context.
Parents (a)--- (be) blessing of God to us. When a child (b)---(bear), their joys (c)--- (known) no bounds. They (d)--- (start) (e)--- (think) of (f)--- (nurse) and (g)--- (bring) up their children. They (h)---(remain)  safe under the custody of their parents since birth. Parents never mind (i)--- (take) pains for the upbringing of their off-spring. We never (j) ---(offend) our parents.

Answer: (a) are; (b) is born; (c) know; (d) start; (e) to think/thinking; (f) nursing; (g) bringing; (h) remain; (i) taking; (j) should offend.


3. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Gaji Pir was a Muslim saint who (a)---(say) to have spread Islam in the parts of Bengal close to the Sunderbans. He (b)--- (credit) with many miracles. He (c)--- (depict) in Paats or scroll. According to some stories he fought with many crocodiles by which people of that region (d)--- (threaten). Because of his vigilant presence all predatory animals were said to (e)---(keep) within bounds. It (f)--- (believe) that he (g)--- (enable) people to live there in peace. So people (h)--- (pray) to him for protection. The story of Gaji Pir (i)---(preserve) in folk literature as well as art and (j)--- (perform) in indigenous theater.

Answer: (a) is said; (b) was credited; (c) is depicted; (d) were threatened; (e) be kept; (f) is believed; (g) enabled; (h) prayed; (i) has been preserved; (j) has been performed.

4. Read the text and fill up the gaps with  the correct form of verbs as per subject and context:
Jerry was an orphan. He (a)---(come) to the orphanage at the age of four. He (b)---(lose) his parents in his infancy. Then, he (c)---(commit) to the care of the orphanage. He could hardly (d) ---(recollect) his parents. In spite of (e) ---(be) an orphan, he (f) ---(develop) a strong fabric of morality. His inimitable morality (g) ---(draw) him close to the authoress. The authoress (h) ---(impress) with him. She started (i) ---(show) affection for him. Jerry (j) ---(fabricate) a lie to win her motherly love and affection.

Answer: (a) came; (b) lost; (c) was committed; (d) recollect; (e) being; (f) developed; (g) drew; (h) was impressed; (i) showing/to show; (j) fabricated.

5. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs.
The existence of human life on the earth (a) ---(be) very sort. Within this short span of time, a man has (b) ---(occupy)  the place  in the  heart of others (c) ---(perform) some splendid tasks for the humanity. If he (d) ---(be) derailed from this path, he is sure (e) ---(sink) into oblivion. It is a matter of sorrow that most of the people in the name of (f) ---(to get) prosperity (g) ---(forget) their responsibilities to the fellow-beings not (h) ---(think) about negative reward in the future. This is (i) ---(call) selfishness that (j) ---(make) one's heart narrow.

Answer: (a) is; (b) to occupy; (c) performing; (d) is; (e) to sink; (f) getting; (g) forget; (h) thinking; (i) called; (j) makes.

6. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
For three years now Dhaka (a)--- (rank) 2nd from bottom in the Economic Intelligence Unit’s survey of 140 cities under The Global Liability Index. The scores (b)--- (base) on five major criteria health care, culture, environment, education and infrastructure. That Dhaka tops only Damascus (c)--- (be) no comfort for the million residents of Dhaka. However, we are not altogether (d)--- (surprise) by the results; we (e)---(downgrade) our environment by its systematic destruction. There is a lack of proper public transportation and the horrendous traffic system and poor management (f)--- (cost) the GDP 1-2 percent in annual growth according to Asian Development Bank’s latest estimate. Our score of 29.2 on a scale of 100 is identical with Damascus and we (g)--- (be) aghast to learn that Dhaka (h) (lag). Damascus (i)--- (experience) siege and bombardment over the last four years whereas Dhaka (j)--- (be) at peace for over four decades since independence.

Answer: (a) has been ranked; (b) are based; (c) is; (d) surprised; (e) have downgraded; (f) costs/is costing; (g) are; (h) is lagging; (i) has experienced; (j) has been.

7. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs.
Parents and children (a) --- (constitute) a family. They (b) ---(connect) with one another by blood, love and affection. The children (c) ---(live) through the days of infancy without the loving care of their parents. It is the parents who (d) (bring) them up, norish them, nurse them in sickness, give their proper educational help to get (e) ---(settle) in life. Parents have to (f) ---(discharge) their duties so that children (g) ---(can) prosper. But children have certain duties to (h) ---(perform) by them for (i) ---(attain) prosperity. They must (j) ---(obey) their parents.

Answer: (a) constitute; (b) are connected; (c) cannot live; (d) bring; (e) settled; (f) discharge; (g) can; (h) be performed; (i) attaining; (j) obey.

8. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Patriotism (a)--- (be) a noble virtue. It (b)--- (refer) to those qualities which (c)--- (make) a man great. Patriots (d)--- (devote) their lives for the well-being of their country. On the contrary, those who (e)--- (be) devoid of patriotic zeal (f)---(be) self-centered ones. They are the vile persons who (g)--- (have) no scruples to plot against the country. They should (h)--- (mark) well for they can cause any harm to the country. An unpatriotic person never (i)--- (hesitate) to exchange the interest of the country for his own interest. But the true patriots are always ready (j)--- (dedicate) their lives for the sake of the country.
Answer: (a) is; (b) refers; (c) make; (d) devote; (e) are; (f) are; (g) have; (h) be marked; (i) hesitates; (j) to dedicate.

9. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Road mishap (a) (happen) in our country almost everyday. Recently it (b) (rise) to an alarming rate (c) (take) a heavy toll of human lives. The members of a family remain anxious if someone (d) (travel) in a
bus. In most cases, reckless driving (e) (cause) road accidents. The drivers are in the habit of (f) (violate) traffic rules. Road accidents can be (g) (lessen) if the drivers drive their vehicles carefully. People should be conscious in this respect. While (h) (cross) the road, they should be careful. Some people travel (i) (climb) on the roof of the buses and trains. Traffic rules must be maintained strictly with a view to (j) (control) road accidents.

Answer: (a) happens; (b) has risen; (c) taking; (d) travels; (e) causes; (f) violating; (g) lessened; (h) crossing; (i) climbing; (j) controlling.

10. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
21st February of the year (a)--- (observe) as the Shaheed Dibash. On this very day in 1952, many heroic souls of the soil like Salam, Jabber, Barkat, Shafique and many others (b) ---(lay) their lives (c) --(establish) 'Bangla' as the official language of the country. It is also observed as the Language Martyred Day or Shaheed Day. On this day, people (d)--- (wake) early in the morning. They put on a black badge (e) ---(mark) the day as a day of mourning for them. They walk to the Shaheed Minar on barefooted with flowers and wreaths in hands. They offer flowers and wreaths on the foot of the Shaheed Minar to show love and (f) ---(respect) to  the martyred heroes. They (g) ---(remain) standing silently for sometime. Many meetings and seminars (h) ---(hold). People also (i) ---(pray) for the salvation of the souls of the martyrs throughout the country in different religious institutions. Considering the supreme sacrifice (j) ---(make) by the martyrs, the UNESCO declared the day as The International Mother Language Day. This day is now observed throughout the world.

Answer: (a) is observed; (b) laid; (c) to establish; (d) wake up; (e) marking; (f) respect; (g) remain; (h) are held; (i) pray; (j) made.

11. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Most often people who (a) ---- (appear) most often and most gloriously in the pages of history (b) - (be) great conquerors and generals. Whereas, the people who really (c)---- (help) civilization forward are often never (d) ---- (mention) at all. We do not know who first (e) (set) a broken leg or (f) (launch) a seaworthy boat or (g) --(calculate) the length of a year. The great men are those who --- (work) ceaselessly, to quicken the pace of civilization. On the contrary, the condemned men am those=who (i) ---- (cause) bloodshed and violence in the world. All of us (j) ---(adore) the great men of the world.

Answer: (a) appear (b) are (c) help (d) mentioned (e) set (f) launched (g) calculated (h) work (i) cause (j) adore

12. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
One very conspicuous, change in our society (a) ---- (be) the presence of working women outside the home. Of course, it (b) _ (acknowledge) that women have always (c) - (work) within ‘the household but this commonly (d) - (count) as 'work'. Even their roles in agricultural societies (e) - (recognize) either. From the urge (1) --- (establish) their own identity many of them are now (g) --- (enter) the outside workforce. They (h) -- (join) a wide range of professions. Moreover, it is not only educated women who (i)--- (opt) to work but women with little or no education (j) - (come) out of their cocoons to become self-reliant.

Answer: (a) is (b) has to be acknowledged (c) worked (d) is not counted (e) have not been recognized (f) to establish (g) entering (h) are joining (i) are opting (j) have come

13. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
There are many reasons for which many students of our country (a) ---- (fail) in English. That English is a foreign language is the main reason. English is as if it (b) ---- (be) a language (c) - (mean) for a particular class of people. It (d)___ (regard) as a sheer wastage of time. They (e) - (begin) to cram English as though they (f) ---- (consider) cramming is the only way to learn English. But (g) - (have) they been earnest in learning English, they could have (h) ---- (learn) it easily. Moreover, they are not (i) (motivate) properly. In addition, the textbooks (j) - (not write) according to the need of the learners.

Answer: (a) fail (b) were (c) meant (d) is regarded (e) begin (f) considered (g) had (h) learnt (i) motivated (j) are not written

14. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Today we (a) --- (be) a free nation. We (b).- (have) to take great pains to gain freedom. Our war of liberation (c) -- (take) place in 1971. People of all walks of life (d) ---- (come) forward and got (e) --- (involve) in the war directly or indirectly. Many a man (f) --- (kill) in the battlefields. They (g) - (flee) from the battlefields (h) ---- (show their backs. Rather all of them (1) - (contribute) much to (j) ---- (achieve) independence.

Answer: (a) are (b) had (c) took (d) came (e) involved (f) was killed (g) did not flee (h) showing (i) contributed (j) achieve

15. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Mr Mojumder (a) ---(be) an English\teacher for the last 15 years. We are his students now. Earlier we (b)---(have) another teacher, Mr Sarker. We never (c)---(see) him smiling. He (d) - (not, explain) anything to others. We really (e) ---- (feel) bored in his class. However, Mr Mojumder (f)--- (change), our class with his nice attitude. Every day he (g)---(involve) us in pair work and group work, We have a presentation in English on Monday. We (h) -- (present) survey findings,on Tobacco Consumption. For the last few days we (i) ---- (work) hard for a smart presentation. My team (j)---(decide) to do a powerpoint presentation.

Answer: (a) has been (b)had (c) saw (d) did not explain (e) felt (f) has changed (g) involves (h) shall present (i) have been working (j) has decided

16. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
It is high time, we (a) --- (use) our brain about the curse of dowry. The issues of dowry (b)--- (have) be considered in view of a country's socio-economic, cultural, political circumstances. United efforts (c)--- (require) to put an end to violence against women. A specific framework must (d) - (draw) up to (e)---(implement). Anyway, we can hope that dowry (1) -- (come) to an end in the time to come. We dare to(g) - (hope) so because our girls are being (h)--- (educate) day by day. Parents' mentality (i) - (change) gradually. People (j) --- (be) more conscious.

Answer: (a) used (b) have to (c) are required (d) be drawn (e) be implemented (f) will come (g) hope (h) educated (i) is being changed (j) are being.

17. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Truth always (a) ---- (succeed) in the world. Falsehood (b) ---- (win) for the time being. Those who (c)-- (live) in the world of truth is (d)--- (respect) by all people. Those who (e)--- (get) interest in (f)--- (tell) her in life, may prosper seemingly. But they (g)---(succeed) all the time. Socrates throughout his life would (h)--- (preach) the truth. He tried (i)--- (make) people conscious what (j)---(be) good for them. 

Answer: (a) succeeds (b) wins (c) live (d) respected (e) get (f) telling (g) do not succeed (h) preach (i) to make (j) was

18. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
The presence of working women outside the home (a)---(be) a very conspicuous change nowadays. Of course, it (b)-- (acknowledge) that women always (c)---- (work) within the house. This commonly not (d)---(count) as work. Even agricultural societies (e)---(not recognize) their roles either. So, (f)--(establish) individual identity, many of them are (g)---(enter) outside workforce now. They (h)---(join) a wide range of professions. Not only educated women but also women with little education or no education (i)---(opt) to work and (J) ---- (come) out of their cocoons.

Answer: (a) is (b) has to be acknowledged (c) work (d) is (not) counted (e) have not recognized (f) to establish entering (h) are joining (i) are opting (j) (are) coming

19. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
A proverb goes that time and tide (a) ---(wait) for none. None (b)---(call) time back. A man can get back his lost money and health but (c)---(get) back his lost time. Time once lost (d) ---- (lose) forever. So we (e)---- (make) the best use of time. We should do our work in time. If someone (f)--- (put) off his work for tomorrow, he does not get time to do it at all. There are some people who waste time for nothing. They cannot prosper in life. They have (g)---(depend) on others. If we read the biography of the great men, we can realize it. They (h)---(waste) a single moment uselessly. They (i)---(be) very industrious from their childhood. We can prosper in life only by (j) ---- (follow) their life.

Answer: (a) wait (b) can call (c) cannot get (d) is lost (e) should make (f) puts (g) to depend (h) did not waste were (j) following

20. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Tigers (a)---(know) as ferocious animals. But they hardly (b)---(kill) any animal when they are not hungry. Usually the tigers (c) ---(reside) in the deep forest. They are hardly (d)---(see) in the open unless there is a strong necessity. They often remain (e)--- (hide) under the deep green in search of the prey. Whenever they (f) -- (discern) any prospective prey, they take a.pose to (g)---(fall) upon it. Tigers often (h)---(unite) themselves to (i)---(attack) their prey from different directions. An adult tiger (j)---(devour) 20 to 30 kilograms of meat at a single meal. 

Answer: (a) are known (b) kill (c) reside (d) seen (e) hidden (f) discern (g) fall (h) unite (i) attack (j) devours

21. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
A mother is a supreme gift (a) (bestow) upon us by Allah. She (b) -- (exercise) an undeniable influence in (c) (mould) the character of a child and also in (d) ---- (shape) their future destiny. A mother (e)---- (regard) as the best teacher, guide and protector. An educated mother can manage the family in a far better way than any mother who has (f)---(have) no schooling. She (g) ---- (be) more interested in (h)---(get) her children educated. So it is often said that the hands that (i) ---(rock) the cradle (j)---(rule) the world.

Answer: (a) bestowed (b) exercises (c) moulding (d)shaping (e) is regarded (f) had (g) is (h) getting (i) rock (j) rake

22. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
My friend Bob Jones (a) - (have) a motorcycle accident on Highway 41 yesterday. Fortunately, a passing police officer (b)---(see) him (c) ---- (lie) on the side of the road and (d) ---- (call) an ambulance: He (e) -- (take) to the nearest hospital. He (f)--- (be) fine now even though he (g)-- have) a broken leg and bruises all over. His doctor (h) ---(expect) to release him in two or three days. Bob (i)---(tell) me that he (j)-- (speed). He thinks the accident was caused by the bad condition of the road. 

Answer: (a) had (b) saw (c) lying (d) called (e) was taken (f) is (g) has (h) expects (i) told (j) had been speeding

23. Read the text and fill in the gaps with the correct form of verbs as per subject and context.
Bangladesh (a) --- (be) a developing country like other third world countries. Her economic development (b)--- (depend) firstly on agriculture and secondly on the industry. Though Bangladesh is not (c) (develop)in industry, it (d)--- (enrich) in garment industries in the recent past years. Now garment industry (e)---(be) a promising step. It (f)---(give) the opportunity of employment, to many people. It (g)--- (make) great contribution to the development of our country; Bangladesh (h)---(export) forty thousand shirts in Germany and earns 01 million US dollar, The income from garments is (i)--- (increase) day by day. Undoubtedly, it (j)---(be) going to be the landmark for the nation.

Answer: (a) is (b) depends (c) developed (d) was enriched (e) is (f) gives/ has given (g) makes/ has made (h)exports (i) increasing (j) is

2 comments

Remember to Keep Comments Respectful and Avoid spamming!